Misverstanden over yoga

| Daniella

De laatste jaren is yoga steeds populairder geworden. We struikelen bijna over het aanbod, niet alleen in yogastudio’s maar ook een zichzelf respecterende sportschool biedt tegenwoordig yoga aan. En dat is niet zo gek als je de positieve effecten van yoga hebt ervaren. Toch merk ik dat er nog steeds vooroordelen over yoga bestaan, en dat is jammer. In deze blog bespreek ik vier hardnekkige misvattingen die ik met regelmaat hoor.

1. Voor yoga moet je lenig zijn


“Ik doe niet mee hoor want ik ben heel stijf”. Deze uitspraak kan ik inmiddels al op meer dan twee handen tellen als ik ergens bedrijfsyoga geef. Het is één van de meest voorkomende redenen voor mensen om niet mee te doen. Je voelt je kwetsbaar, denkt dat anderen naar je kijken en dat je ongetwijfeld de enige bent die niet zijn grote tenen kan aanraken bij een vooroverbuiging. De meeste mensen zijn niet heel lenig als ze met yoga beginnen, dat is juist een van de redenen om het te gaan doen. Ik kan uit ervaring spreken dat je snel resultaat zal merken, ook al doe je maar één of twee keer per week yoga. 

2. Yoga is zweverig


Mediterende mensen die in een donker zaaltje mantra’s zingen onder een dichte mist van wierook. Ook al lijkt dit ver gezocht, het is voor veel mensen toch het eerste beeld wat in hen opkomt als je het over yoga hebt. Dat is bijzonder want yoga vereist juist een behoorlijke fysieke inspanning en focus. Yoga is zeker niet voor softies. Wat yoga anders maakt is dat er altijd aandacht is voor de balans tussen body en mind. Er zijn verschillende vormen van yoga die ook allemaal hun eigen fysieke en mentale uitdagingen hebben. Mijn tip is om verschillende vormen uit te proberen om te kijken wat bij je past. 


3. Yoga is niet voor mannen


Gelukkig zien we steeds meer mannen in de yogales. Het is natuurlijk ook onzin dat yoga niets voor mannen zou zijn.  Als we naar de geschiedenis van yoga kijken dan werd het zelfs jarenlang alleen door mannen beoefend! Het beeld dat je als man alleen op een yogamatje staat omringd door het andere geslacht is iets wat gelukkig ook tot het verleden behoort.  Yoga is ook goed te combineren met bijvoorbeeld hardlopen, wielrennen en andere sporten. Ik heb gemerkt dat die combinatie het  aantrekkelijker maakt voor mannen om op de yoga mat te stappen.


4. Ik moet hele moeilijke poses kunnen


Nee, tijdens je eerste yogales hoef je echt niet op je hoofd te kunnen staan. Je begint waar je bent qua ervaring en fysieke mogelijkheden. Je zal merken dat je snel vooruit gaat als je meer aan yoga doet. Alle poses in yoga kennen ook meerdere variaties zodat jij precies datgene kan doen wat bij jou past. Op die manier kun je iedere keer de uitdaging aangaan en je practice steeds verder ontwikkelen. Dit noemen we “krama” (stap voor stap progressie naar je doel). Kijk dus niet naar je buurman/vrouw want die heeft ook ooit voor een eerste keer op een mat gestaan.


Mocht je jezelf herkennen in een of meerdere misverstanden over yoga? Of heb je misschien mensen in je omgeving die op een dergelijke manier naar yoga kijken? Dan hoop ik dat ik met deze blog wat vooroordelen weg heb kunnen nemen. Als je nog niet aan yoga doet dan nodig ik je van harte uit om een keer op de mat te stappen zodat je zelf kunt ervaren wat yoga voor jou kan betekenen!


Namasté
Deel dit bericht Deel op facebook
Urban Asana Yoga Instagram   Follow Urban Asana Yoga on Instagram